17/09/2021

Unge med autisme får faste job i BEC Financial Technologies

BEC Financial Technologies har netop fastansat tre tidligere praktikanter fra AspIT med diagnoser i autismespektret. ”De har nogle særlige talenter, som vi har brug for,” siger BEC.

BEC Financial Technologies fejrer fredag den 17. september fastansættelsen af tre tidligere praktikanter fra AspIT, der er en it-uddannelse for unge med autisme. Samtidig er tre nye praktikanter fra AspIT på vej ind i den store danske fintech-virksomhed.

”Det har givet mig en sikkerhed for fremtiden. Ud over det økonomiske er det dejligt at have noget at stå op til – at skulle løse nogle opgaver, der er større end én selv. Og så har jeg fået gode kolleger, så det er fantastisk,” siger Nicolai Mortensen, tidligere AspIT-praktikant og nu it-udvikler i BEC.

Her arbejder han med komplekse systemer til dataanalyse – business intelligence – til BEC’s kunder, som er små og store danske pengeinstitutter som Nykredit, Spar Nord og Arbejdernes Landsbank.

Fire unge begyndte i 2019 i praktik i BEC’s afdeling i Herning. To er nu fastansat i ordinære stillinger, én er fastansat i fleksjob, og én har skiftet praktikplads til en anden virksomhed, som bedre matcher hans kompetencer.

”Vi er lykkedes med at rekruttere tre dygtige, nye kolleger med nogle særlige talenter, som vi har brug for, når vi udvikler, tester og driver it. Det kan være en stor evne til at fokusere, en pertentlig opmærksomhed på detaljer, og at trives med metodiske, repetitive opgaver, når vi eksempelvis skal gennemteste vores it-løsninger,” siger Bodil Hylleberg, der leder BEC’s interne teknologiuddannelser, Tech Academy.

Samtidig er tre nye praktikanter begyndt i – eller på vej ind i – nye praktikforløb i BEC i Herning og Roskilde.

Et selvforsørgende, udfordrende arbejdsliv

AspIT er en treårig it-uddannelse for unge, som slutter et års praktik i en virksomhed, der er interesseret i en senere fastansættelse.

”Autisme er en udviklingsforstyrrelse, der ikke er en fordel i vores moderne samfund – men samtidig har mange af de unge mennesker på AspIT nogle særlige kompetencer, som med uddannelse og træning kan udvikles til at skabe reel værdi i erhvervslivet. På AspIT hjælper vi de unge til et almindeligt, selvforsørgende og udfordrende arbejdsliv,” fortæller uddannelseschef Ole Bay Jensen, AspIT.

AspIT-uddannelsen består dels af faglig it-uddannelse, dels af træning i at indgå på en arbejdsplads med de relationer og forventninger, som også autister skal kunne fungere i.

”Det har været dejligt at blive ansat i BEC. Jeg har prøvet at arbejdet et par andre steder, men her har det bare klikket,” siger Martin Lai, tidligere AspIT-praktikant, der nu er ansat som ’test engineer’ i BEC og arbejder med at automatisere de grundige test, som BEC gennemfører af al ny it, inden den slippes løs i bankverdenen.

”Vi elsker at nørde”

BEC har investeret tid og kræfter i at få praktikanterne godt ind i deres teams. Men grundlæggende har det ikke været svært for BEC at rumme de nye medarbejdere.

”Vi elsker at nørde. Selvfølgelig skal man kunne samarbejde med kunder og kolleger. Men vi ved også, at der er kolleger, som kan knuse imponerende komplekse problemstillinger, hvis bare de får gode rammer til at fokusere og grave sig helt til bunds i de problemer, der skal løses. Det gælder lige fra praktikanter til nogle af vores tungeste og mest erfarne it-specialister,” konstaterer Bodil Hylleberg, BEC.

”Da jeg først hørte om BEC, tænkte jeg, at bankverdenen er sådan nogle folk i fint tøj. Men det er jo helt normale mennesker. Og de har det sjovt,” siger it-udvikler og tidligere AspIT-praktikant Ulrik Vesterlund Nielson.

Han er i BEC blevet uddannet til it-udvikler i programmeringssproget cobol, som mange af BEC’s ældste, mest centrale systemer er bygget i.

”Det er alle tiders. I begyndelsen forstod jeg jo ikke noget som helst. Men jo længere tid man bruger på det, jo mere lærer man, og jo bedre kendskab får man til systemet. Og der er nok cobolopgaver til det næste lange stykke tid,” fortæller Ulrik Vesterlund Nielson.

logo