28/08/2020

Ny cloudplatform skal knuse big data for danske pengeinstitutter

It-virksomheden BEC lægger over 90 terabyte data fra danske pengeinstitutter ud i en ny cloudløsning fra Microsoft. Kravene til dataanalyse stiger konstant, og cloudteknologi fra Microsoft giver fleksibel analysekraft, høj sikkerhed og konstant fornyelse af teknologien.

Analysekraft og store datamængder fra en række danske pengeinstitutter rykker ud i skyen med en helt ny type samarbejde mellem Microsoft og den store danske fintechvirksomhed BEC, hvis teknologier håndterer 20-30 procent af alle danske bankkunder.

”Pengeinstitutternes massive indsats for at bekæmpe hvidvask og terrorfinansiering er et eksempel på de konstant stigende krav til hurtig analysekraft,” fortæller Erik Nordahl, der er udviklingsdirektør for blandt andet business intelligence og analytics i BEC.

Han forventer, at de nuværende 90 terabyte data inden for fem år vil vokse til over 200 terabyte i takt med, at datamængderne vokser, og BEC migrerer yderligere systemer til den nye cloudplatform.

”Med så store datamængder kræver det et teknologisk paradigmeskifte at give BEC-pengeinstitutterne de optimale redskaber. Derfor indgår vi nu som de første i den danske finanssektor et strategisk samarbejde om at flytte BEC-pengeinstitutternes samlede business intelligence og analytics over i Microsofts globalt førende cloudteknologi,” siger Erik Nordahl.

Det nye samarbejdet er et eksempel på BEC’s strategi om en mere partnerdrevet forretningsmodel, hvor BEC’s bankplatform integrerer BEC’s egne løsninger med blandt andet cloudteknologier fra globalt markedsledende it-partnere.

Højeste sikkerhed er afgørende

Ud over analysekraft og skalerbarhed har især Microsofts høje sikkerhedsniveau og globale sikkerhedsressourcer været væsentlige for BEC, der leverer alle former for it til danske pengeinstitutter lige fra Nykredit og Spar Nord til Faster Andelskasse.

”For en del år siden videreoutsourcede vi hele vores it-drift til JN Data, som vi er medejere af, og hvor langt det meste af vores it-drift fortsat ligger. Så det er sådan set ikke nyt for os, at vores data ligger på andres servere – nu flytter vi bare en del af de data fra JN Datas servere i Danmark til Microsofts servere i EU. Og frem for alt, så køber vi et komplet økosystem til business intelligence og analytics fra Microsoft, så det fremover bliver et af verdens største it-selskaber, som hjælper os med driftsstabilitet og cybersikkerhed på det område,” fortæller Erik Nordahl, BEC.

Den nye platform bygger på Microsoft Azure Synapse. Platformen vil blandt andet kunne skalere kapaciteten hurtigt op ved spidsbelastninger. Den gør det også hurtigt og nemt at oprette nye udviklingsmiljøer, hvor BEC og pengeinstitutterne kan udvikle nye analyseredskaber, ligesom pengeinstitutterne får stor frihed til at selvbetjene sig til nye analyser og rapporter.

”BEC-pengeinstitutterne får et compliant og skalerbart økosystem, der kan matche de hastigt stigende krav til datavolumener og responstider. Vi fremtidssikrer også vores kunders innovationsmuligheder inden for områder som big data og kunstig intelligens, hvor Microsofts platform er virkelig stærk, og hvor konkurrencen mellem danske pengeinstitutter i de kommende år vil blive stadig skarpere,” fortsætter Erik Nordahl.

BEC og Microsoft forventer at sætte den nye platform i drift i andet halvår af 2021.

Aftalen er den anden store cloudaftale mellem Microsoft og BEC, som sammen med JN Data også gik forrest med at bane vej for Microsoft Office 365 og Microsoft Azure i den danske finanssektor.

logo