10/11/2020

BEC og SAS Institute sætter cloudteknologi ind i kampen mod hvidvask

BEC har skrevet kontrakt med SAS Institute om ny cloudplatform til at bekæmpe hvidvask og terrorfinansiering. En trecifret millioninvestering sikrer BEC-pengeinstitutterne adgang til globalt førende teknologi til at bekæmpe kriminalitet.

Stadig mere avanceret teknologi finder vej til danske pengeinstitutter for at opdage penge, som er relateret til terrorisme, hvidvask eller anden kriminalitet. Fintechvirksomheden BEC, der håndterer 20-30% af alle danske bankkonti, indfører nu – som den første i Norden – den nyeste cloudteknologi fra SAS Institute, der er en global markedsleder inden for analysesoftware.

”BEC-pengeinstitutterne efterspørger så effektiv og stærk teknologi som muligt til at bekæmpe, at de bliver misbrugt til hvidvask og terrorfinansiering. Derfor har vi tænkt helt nyt og udskifter hele vores hvidvaskovervågning med den nyeste, globalt førende cloudteknologi,” fortæller Rune Karl Petersen, der er udviklingsdirektør i BEC.

BEC investerer i 2020 et trecifret millionbeløb i den nye cloudplatform og forventer over de kommende tre år at investere yderligere et trecifret millionbeløb i at bygge og videreudvikle platformen. Aftalen og den nye platform er desuden forberedt til yderligere samarbejde i finanssektoren, hvis andre datacentraler i fremtiden ønsker at træde ind i samarbejdet.

”Et effektivt teknologisk forsvar er afgørende, for at pengeinstitutterne og politiet hurtigt kan opdage, efterforske og retsforfølge kriminalitet. Vores nye løsning skal blandt andet hjælpe pengeinstitutterne til at kende deres kunder bedre, den skal analysere risici og identificere mistænkelige transaktioner, og den skal samle al tilgængelig viden om transaktionerne til efterforskerne,” siger Rune Karl Petersen, BEC.

Komplet AML-løsning til BEC-pengeinstitutterne

SAS Anti-Money Laundering er en kraftig og skalerbar cloudløsning, der understøtter samtlige trin i et pengeinstituts hvidvaskovervågning: Indsigt i nye kunders forhold, løbende risikovurdering af kunder, når deres forhold ændrer sig, realtidsscreening for og analyse af mistænkelige aktiviteter – og indberetning af alle relevante oplysninger til Statsadvokaten for Særlig Økonomisk og International Kriminalitet (SØIK).

BEC’s kunder – en lang række danske pengeinstitutter lige fra Arbejdernes Landsbank til Frøslev-Mollerup Sparekasse – får også adgang til kunstig intelligens og maskinlæring, der med tiden vil bidrage yderligere til at reducere antallet af falske alarmer, så pengeinstitutter og myndigheder kan fokusere deres efterforskningsressourcer bedst muligt. Alle funktioner samles i én digital indgang, hvor pengeinstitutterne kan analysere, træffe beslutninger om, dokumentere og rapportere om hver enkelt mistænkelig aktivitet.

”Med denne aftale får BEC-pengeinstitutterne en større løsning, end vi nogensinde selv kan bygge, og vi kan trække på SAS Institutes globale kompetencer, så vi i fremtiden kan lancere ny funktionalitet meget hurtigere. I BEC får alle pengeinstitutter adgang til den samme, omfattende funktionalitet, så store som små pengeinstitutter kommer til at få noget super effektiv teknologi,” siger Rune Karl Petersen.

Oven på standardløsningen vil BEC desuden tilføje mere avanceret funktionalitet til større banker med særlige behov.

BEC har i oktober sat den nye løsning i drift i et testmiljø og forventer, at det første pengeinstitut går i pilotdrift i første kvartal 2021. Afhængig af, hvordan pilotdriften forløber, forventer BEC herefter at tænde for den nye løsning i de øvrige BEC-pengeinstitutter inden for et år.

Stærkt aftryk inden for hvidvaskbekæmpelse

BEC tager SAS’ fulde AML-løsning i brug som de første i Danmark, og den nyeste brugergrænseflade som de første i Norden. Aftalen med BEC udvider SAS’ allerede stærke AML-position i den danske bankverden, hvor de fleste ledende aktører nu bruger hele eller dele af SAS’ AML-portefølje. Samtidig er det en udvidelse af det mangeårige, tætte samarbejde mellem BEC og SAS.

”Jeg er meget stolt af BEC’s valg af SAS som strategisk partner på en meget visionær AML-løsning, som vil komme store dele af den danske banksektor til gode og sikre, at Danmark står stærkt i kampen mod hvidvask og terrorfinansiering,” siger Keld Zornig, nordisk vice president, SAS Institute.

logo