15/04/2020

50 år med navnet ’BEC’

15. april 2020 er det 50 år siden, at BEC kom til verden som en sammenlægning af to regionale it-centraler, der samledes i Roskilde under navnet ”Bankernes EDB Central”.

Navnet BEC fejrer 50 års fødselsdag den 15. april 2020.

BEC’s rødder rækker ganske vist nogle få år længere tilbage, men navnet og hovedsædets adresse i Roskilde kom til verden den 15. april 1970.

Det skete som en sammenlægning af to regionale provinsbank-it-virksomheder, der samledes i det nye hovedsæde på Havsteensvej 4 i Roskilde: Automationscentralen i Næstved, der som den første provinsbank-it-virksomhed i Danmark blev etableret i 1965, samt Bankernes EDB Central Sjælland Nord i Glostrup, der blev etableret i 1966.

Med sammenlægningen fik virksomheden navnet Foreningen Bankernes EDB Central, i daglig tale ’BEC’.

Roskildes største private arbejdsplads

Efter fusionen kunne BEC mønstre cirka 30 medarbejdere, men voksede med tiden til Roskildes største private arbejdsplads. I dag arbejder over 900 BEC’ere på BEC’s lokationer på Havsteensvej og Langebjerg i Roskilde, i Herning og i Warszawa.

Formålet med sammenlægningen var naturligvis at minimere omkostningerne ved hjælp af stordriftsfordele, idet de samme programmer nu kunne anvendes af betydeligt flere pengeinstitutter, hvorved man kunne få ressourcer til at udvikle flere og bedre systemer, samtidig med at driften kunne optimeres ved at købe større og mere effektive maskiner.

Det gælder for så vidt stadig den dag i dag – om end serverne i dag står hos JN Data eller ’i skyen’ på europæiske datacentre.

Læs flere nedslagspunkter i BEC’s historie her.

logo